12.03.2023 15:52

2023 KÁZÁNÍ Z NEDĚLE 12. BŘEZNA

1 MOJŽÍŠOVA 41,1-14

 

Je to hodně zajímavý příběh. Ostatně jako v Písmu všechny. Patrně budete znát pokračování i jeho závěrečné rozuzlení, které bylo velmi šťastné pro Josefa a nakonec i pro celou jeho rodinu. Tohle je chvíle, kdy se Josefův život začíná obracet k dobrému. Já bych se chtěl ale zabývat právě tím pokračováním. Vlastně bychom se soustředili jen jednu větu. A pokusím se vás trošku zatáhnout do farářské práce při přípravě kázání. Já vám tu větu totiž přečtu postupně v několika různých překladech. A vás prosím, abyste na to dávali pozor.

1 MOJŽÍŠOVA 41,16

16Odpověděl Jozef Faraonovi, řka: „Není to má věc; Bůh oznámí šťastné věci Faraonovi.“ (Bible kralická 1613)

16Josef faraonovi odpověděl: „Ne já, ale Bůh dá faraonovi příznivou odpověď!“ (Bible 21. století)

16Josef faraonovi odpověděl: „Ne já, ale Bůh dá odpověď k faraonovu prospěchu.“ (Český studijní překlad)

16Josef faraónovi odpověděl: „Ne já, ale Bůh dá faraónovi uspokojivou odpověď.“ (Český ekumenický překlad)

16A Jóséf odpověděl par’óovi: „To nebudu já, to pouze Bůh odpoví par’óovi a uklidní ho.“ (Vladimír Šrámek)

16I odpověděl Josef faraónovi řka: „Nikoliv já, Bůh odpoví ku blahu faraónově.“ (Český rabínský překlad)

16Jozef odpovedal faraónovi:“ Nie ja, len Boh dá uspokojivú odpoveď faraónovi.“ (Slovenský ekumenický překlad)

Zaujalo nebo oslovilo vás tu něco konkrétního? Mě určitě dvě věci v tom, co Josef odpověděl faraónovi. Začnu od konce. Za druhé, že mu dá uspokojivou odpověď na jeho otázku. 

Je pochopitelné, že faraón byl ze svého snu nervózní. Byl přece vládce, odpovídal za spoustu lidí, za celou svoji zemi, za její rozvoj a prosperitu, za její budoucnost. Pravda, bývají i vládcové, kteří na to dlabou. Starají se jen o své záliby a na vládě a správě země a na lidech jim nesejde. Ale tenhle faraón takový nebyl. To je patrné právě z toho, že byl nervózní ze snu, se kterým si nevěděl rady. A jeho nervozita stále vzrůstala s tím, jak mu nikdo nebyl s to ten sen nějak srozumitelně vysvětlit. Co znamená, na co se egypťané mají připravit. A teď se tu náhle objevuje Josef a říká mu, že mu dá uspokojivou odpověď. Což znamená, že téhle odpovědi bude faraón rozumět a zároveň mu vysvětlí o co se v jeho snu jedná. To muselo faraóna potěšit. Po tom přece toužil. Vědět, co sen znamená, co z něho vyplývá a co má podle něho dělat. 

Málokdo z lidí by nechtěl znát co bude. Kdo to ví a zná, tak mu je jasné na co se má připravit. Aby se vyhnul nepříjemnostem, problémům, průšvihům. A jeho život byl klídek a pohodička. A tak hledají vykladače snů, astrology, kartářky a podobně. A doufají, věří, těší se, že jim řeknou  jaké je jejich budoucnost. Co je čeká a s čím budou zápasit nebo naopak z čeho se budou těšit.

A tady se dostáváme k tomu prvnímu. Josef není profesionální vykladač snů. Že by vám váš sen pěkně vyložil hned i předložil s čím máte počítat a kolik za to chce. Kolik, máte zaplatit za jeho služby. Josef hned říká, že to nebude on, kdo vysvětlí faraónův sen, ale že to bude sám Bůh. Možná byl poučen zradou svých bratří, nebo možná vězením ve kterém pobýval. Ale ať už to bylo jakkoliv nebo čímkoliv, Josef už není tím namyšleným spratkem, který si o sobě myslel kdo ví co. Najednou z něho cítíme pokoru před Bohem Hospodinem. 

Taky by bylo dobré si uvědomit, že Josef mohl na Hospodina zanevřít. Když jsi dopustil zradu mých bratří na mě a mé ponížení a otroctví a vězení, tak to s tebou už nechci nic mít. Kde jsi byl, když se mi to bezpráví dělo? Co jsi to za Boha, když mě nejsi schopen ochránit? To si radši najdu nějakého jiného, ochotnějšího. Tohle jsem si nevycucal z prstu. Mnoho lidí to přesně takhle vidí. Kdyby byl Hospodin opravdu Bůh, tak by přece nemohl dopustit všechno to zlo, co tu je. Co se tu děje. Co si lidé způsobují. Odvážím se říct, že asi každý člověk by to mohl občas takhle vidět. Vždyť na každého doléhají nějaké rány, bolesti, těžkosti v životě. Každý se někdy trápíme a možná v nějaké chvíli nevíme úplně co dál. 

Ale u Josefa to zafungovalo zcela opačně. Asi pochopil, že všechny ty těžkosti, které na něho doléhají mohou být zkouškou. Zda v ní obstojí, zda se o to víc přimkne k Hospodinu, zda mu bude důvěřovat. Mohou být přípravou na nějaký větší úkol, který mu Hospodin chystá. I když ho ve vězení nevidí a netuší, už se mimo něho cosi chystá, něco se děje, Bůh připravuje. Aby se z toho nakonec stala pro Josefa bomba, kterou nečekal, ale která byla o to úžasnější. A myslím, že přesně v téhle chvíli se to rozlousklo. Josef obstál, protože zapřel sám sebe a ukázal na Boha Hospodina. Ne já, ale on musí být představen a ukázán, jako ten, který hýbe událostmi i lidmi. Který činí co sám chce, co plánuje a připravuje, aby došlo k dobrému obratu.

Tohle bychom si mohli vzít z Josefova setkání s faraónem pro sebe jako příklad. Nebo jako ukázku toho, jak bychom se měli zachovat v situacích, které nemusí vypadat na první pohled moc povzbudivě.

A vlastně bychom mohli v tom příběhu nalézt ještě jedno povzbuzení k vytrvalosti a důvěře v Boha Hospodina. Skrze Josefa, který věřil a důvěřoval Bohu i v časech, které moc povzbudivé nebyly, tak skrze Josefa se dostalo požehnání celému Egyptu. Předpokládám, že víte jak k tomu došlo? A tak se naplnilo zaslíbení, které dal Hospodin už na začátku Abramovi: „V tobě dojdou požehnání všechny čeledi země.“ A pozor, tohle zaslíbení platí pořád a požehnání přichází i skrze nás. Pokud věříme a důvěřujeme Bohu Otci, Synu a Duchu svatému. Amen.

 

MODLITBA

Pane Ježíši Kriste. Prosíme dej nám vice víry, důvěry a jistoty, že ty jsi s námi i v těch těžkých nebo nebezpečných chvílích a situacích. Dej nám více svého svatého Ducha, abychom s jeho podporou nezradili. Amen.

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní Sbor ČCE v Rokycanech

Jiráskova 481/II
337 01 Rokycany


+420 608 623 673


Pravidelná setkávání

  • Bohoslužby každou neděli od 9:30
  • Bohoslužby s vysluhováním VP každou 4. neděli
  • Rodinné neděle po domluvě jednou měsíčně, se společným obědem každý druhý měsíc
  • Nedělní škola každou neděli od 9:30 (pokud jsou děti přítomny)
  • Víkendové biblické hodiny v sobotu jednou měsíčně po domluvě, v zimní čas od 17:00, v letní čas od 18:00
  • Náboženství pro děti - po dobu neobsazeného sboru farářem nezajištěno
  • Ekumenické biblické hodiny - každou středu ve 14:00
  • Staršovstvo 1. pondělí v měsíci od 18:30
  • Zkoušky pěveckého sboru - činnost přerušena po dobu hledání nového sbormistra