08.05.2022 13:44

2022 KÁZÁNÍ Z RODINNÉ NEDĚLE 8. KVĚTNA

To vám byl jednou jeden tatínek s dvěma dcerami v sobotu na výletě na hradě. Zpátky spěchali, protože by jim ujel vlak a taky začalo poprchávat. Vzali to zkratkou přes pole. Bylo nedávno zorané a tak se jim špatně šlo. Hlína se jim lepila na boty, zakopávali o hroudy, klopýtali v oraništi. Uprostřed pole najednou o něco zakopli a všichni tři se natáhli jak dlouzí tak širocí do mazlavé hlíny. Když se zvedli a podívali na to, o co zakopli bylo jasné, že vlak nestihnou. Chtěli byste vědět o co zakopli? Byla to taková menší truhlička a když jí otevřeli ... objevili poklad. 

MATOUŠOVO EVANGELIUM 13,44

44„Království nebeské je jako poklad ukrytý v poli, který někdo najde a skryje; z radosti nad tím jde, prodá všechno, co má a koupí to pole.“

Kde se dají poklady najít? Hrad, zámek, starý dům, jeskyně, důl, sklepení, opuštěný ostrov, kostel. 

Co je ale pokladem? Z čeho se může skládat? V pokladu bývá - zlato, stříbro, peníze, drahé kameny, umělecké předměty, třeba i důležité listiny, dokumenty atd.

S tímhle pokladem to nebylo jednoduché. Podle zákonů patřil poklad majiteli pole. Jemu ho mají odevzdat. Chtěli ten poklad získat, ale přitom jim nepatřil. Co mají dělat? Měli vlastně jen jednu možnost. Stát se majiteli pole a pak jim bude patřit i poklad. Tatínek s dcerami se rozhodli, že to zkusí. Truhličku zase zavřeli a ukryli v poli. Pak je čekala dlouhá cesta domů. Museli jít pěšky, protože vlak jim už dávno ujel.

Dorazili domů, pověděli všechno mamince a získali ji pro svůj plán. Nejdřív začali zjišťovat komu to pole patří a jestli by jim ho prodal. Majitele našli, dokonce se s ním dohodli, že pole prodá a dohodli se i na ceně. Teď ale začala nejsložitější část plánu. Víte jaká? Museli sehnat dost peněz, aby pole mohli koupit. Nejprve zkontrolovali úspory. Máte někdo něco naspořeno? To je dobře. Člověk nikdy neví, jestli se mu úspory nebudou někdy hodit. Úspory nestačily. Co dál? Došlo na prodávání věcí, které měli. Prodali šperky, které patřily mamince, prodali tatínkův notebook i s tiskárnou, prodali auto i kola, prodali televizi i cd přehrávač. A protože to pořád bylo málo, prodali i většinu nábytku a dokonce i stříbrné příbory po prababičce. Nakonec měli doma jen stůl a židle a matrace na zemi na spaní. Všechno, co šlo rozprodali. Dokážete si představit, že byste prodali všechno, co máte? Jak by ten byt asi vypadal? Byl by prázdný a smutný. Ale rodina nezoufala. Měli před sebou cíl. Když dali dohromady potřebné peníze, šli a to pole koupili. Stali se majiteli pole. Všem jejich kamarádům a přátelům a kolegům v práci se zdálo úplně bláznivé to, co udělali. Prodali všechno, co měli a koupili si docela obyčejné pole kdo ví kde. Co můžete dělat s polem? Můžete na něm hospodařit - orat, sít, sklízet. Ale tahle rodina nevypadala na to, že by něco takového zvládla. Všem připadali moc a moc divní, když se takhle zvláštně rozhodli. Oni na to ale ani trochu nedbali.

Boží království je jako poklad. Boží království člověk nenajde na každém rohu, neprodávají ho v supermarketech, nejde objednat v e-shopu, neroste na zahrádce, nepadá z nebe. Dokonce ani v hračkářství jsem ho neobjevil. Boží království je pro člověka neviditelné. Jako ten do země zakopaný poklad. Není na první pohled vidět. Dostat se k němu nebývá snadné. A stejně jako ve vyprávění o pokladu na poli, musí člověk pro Boží království leccos obětovat. Aby získal ten největší poklad, to největší bohatství, je potřeba se umět vzdát něčeho méně hodnotného. Naše rodina se uměla zbavit všeho, co považovala za nedůležité. Věřili, že nakonec získají mnohem víc, než co obětovali. Proto jim nebylo zatěžko prodat věci. Tak je to i s nebeským královstvím. Není důležité, zda máme hodně věcí tady na zemi. Všechno se dá oželet. Dá se bez toho žít. Nakonec byt nebo dům mohou vyhořet, auto vám někdo nabourá, mobil zloděj ukradne. O všechno, co máme tady na zemi můžeme během chvilky přijít. Nic z toho není věčné. 

Ale s pokladem Božího království je to jinak. My jsme si vyjmenovali, co může být pokladem. Ale co si můžeme představovat pod pokladem Božího království? To není snadná otázka. Ale přesto - zkusme něco vymyslet. Láska, milost, odpuštění, požehnání, Boží blízkost, věčný život. Oproti zlatu a stříbru, na které se dá sáhnout, tohle co jsme vyjmenovali moc ohmatatelné není. A přece to má mnohem vyšší hodnotu. Protože když člověk získá poklad, který se skládá z lásky, odpouštění, milosti, Božího požehnání, tak ten mu nikdo sebrat nemůže. Takový poklad je už napořád.

Získat Boží království podle tohoto Ježíšova podobenství není snadné, protože není jako houska na krámě. Objevit ho, nalézt ho, setkat se s ním, to může být pro člověka složité. Někdy to může být skutečně jen náhodou - setkáte se třeba nečekaně s někým, kdo ví, nebo tuší. Kde se Boží království dá najít a nasměruje vás k němu. Nebo vás Pán Bůh nějak zvláštně a nepochopitelně popostrčí směrem k Bibli a k tomu, co je v ní napsané a vy začnete objevovat i to, co pro vás doposud bylo neznámé. Někdy jsou to rodiče, kdo vám to řeknou, nebo manžel či manželka. Pro někoho se může otevřít snadno a rychle, pro jiného to může být hodně dlouhé lopocení, než k Božímu království dospěje. Proč to je právě tak a ne jinak, to nevíme. Může to být tím, že jsme každý jiný a zcela jedinečný a proto je naše cesta jiná než ostatních. Z podobenství je slyšet, že pro získání nebeského Božího království musí člověk něco dělat. Dokonce i obětovat, aby nalezl. K oběti není každý ochotný nebo připravený. I proto cesta k Božímu království může být těžká. Ale Bible, a církev a každý věřící člověk potvrdí, že tenhle poklad stojí i za tu největší oběť. Amen.

 

MODLITBA

Pane Ježíši Kriste. Prosíme dej nám ze svého pokladu objevovat stále víc a víc. Abychom se také mohli počítat mezi ty bohaté pokladem nebeským, kterým je cesta pravda i život. Prosíme o to, aby takto bohatých stále přibývalo. Amen.

—————

Zpět


Kontakt

Farní Sbor ČCE v Rokycanech

Jiráskova 481/II
337 01 Rokycany


+420 608 623 673


Pravidelná setkávání

  • Bohoslužby každou neděli od 9:30
  • Bohoslužby s vysluhováním VP každou 4. neděli
  • Rodinné neděle po domluvě jednou měsíčně, se společným obědem každý druhý měsíc
  • Nedělní škola každou neděli od 9:30 (pokud jsou děti přítomny)
  • Víkendové biblické hodiny v sobotu jednou měsíčně po domluvě, v zimní čas od 17:00, v letní čas od 18:00
  • Náboženství pro děti - po dobu neobsazeného sboru farářem nezajištěno
  • Ekumenické biblické hodiny - každou středu ve 14:00
  • Staršovstvo 1. pondělí v měsíci od 18:30
  • Zkoušky pěveckého sboru - činnost přerušena po dobu hledání nového sbormistra